top of page

Andelsjordbruk - få en personlig bonde

Delta i omställningen till ett hållbart matsystem genom att bli andelsägare. Du stöttar småskaligt och giftfritt jordbruk samtidigt som du får närings-rik och närproducerad mat.

Grönsakerna odlas i Skogome, på Hisingen och levereras till utlämningsplats i Göteborg eller kan hämtas upp direkt på gården.

Vad får du?

Som andelsägare investerar du i Jordad Hands skörd och i praktiken fungerar det som en prenumeration. Du får en grönsakskasse en gång i veckan med innehåll som varierar från säsong till säsong. Ett veckoligt nyhetsbrev berättar vad som ingår i den kommande kassen och du får möjlighet att komma på självplock av överskottet när det beger sig.

Det finns fyra olika kassar:

Primörer - Vårens första grönsaker

Högsäsong - Det bästa sommaren har producerat

Höstskörd - Årets köldtåligaste grönsaker

Helsäsong - Anmäl dig till hela säsongen och upplev hela årets skörd.

Grönsaker direkt från jorden, utan mellanhänder odlat med omsorg i Göteborg

Delad risk - delad skörd

I ett andelsjordbruk finns en direkt relation mellan mig som bonde och dig som konsument. När du blir andelsägare investerar du i årets skörd och ger mig både trygghet och möjlighet till långsiktig planering.

Men med grönsaker som med mycket här i livet - saker kan gå snett. Det betyder att det kan hända att det inte blir så stor skörd av exempelvis morötter som det var tänkt - men i stället kanske tomaterna stormtrivdes.

Påverka!

Som andelsägare får du möjlighet att påverka vad som odlas hos Jordad Hand kommande säsonger. Årets planering görs i regel under vintern och fokus är på "vanliga" grönsaker såsom exempelvis tomater, spenat, morötter, broccoli och annan kål.

Det finns dock så många spännande grönsaker att det inte är omöjligt att det kommer något nytt och mindre beprövat med jämna mellanrum som exempelvis mibuna eller kålrabbi. Något som troligtvis aldrig kommer odlas är däremot potatis.

Det är en för arbetsintensiv gröda som inte har någon möjlighet att konkurrera ekonomiskt med de större producenterna - dessutom älskar jag att odla tomater och tomatodlingen bör hållas långt från potatisen på grund av potatisbladmögel.

När, var, hur?

När du blir andelsägare hos Jordad Hand har du två alternativ att välja mellan. Du kan antingen anmäla dig till att få en kasse i veckan under hela säsongen eller så kan du välja att anmäla dig till en omgång i taget.

Oavsett säsong och omgång är värdet av varje enskild grönsakskasse ca 230 kr.

När du anmäler dig får du välja utlämningsplats - dvs var du vill hämta din kasse. Det finns två utlämningsplatser att välja på. Antingen kan du hämta kassen på Norgården i Skogome där odlingen finns eller på en utlämningsplats bakom Musikens Hus i Majorna.

Väljer du att hämta kassen på Norgården är varje enskild kasse 10 kr billigare.

Primörer - Från början av maj fram till slutet av juni får du vårens första grönsaker. Det är grönsaker som växer snabbt och smakar mycket som pakchoi, salladslök, spenat, majrova och rädisor. Eftersom vårens första är dyrare att driva fram är denna kasse något mindre än de nästkommande. 

Ca 9 veckor, 2070 kr (1980 kr på Norgården)

Högsäsong - Från början av junli till mitten av september levereras sommarens bästa grönsaker. Det är nu de första tomaterna, gurkan och andra fruktgrönsaker kommer, likaså vitlök, betor och zucchini. Vi gör uppehåll de två sista veckorna i juli - även en bonde behöver semester!

Ca 9 veckor, 2070 kr (1980 kr på Norgården)

Höstskörd - Från september till och med november fortsätter odlingen att leverera alltefter som affärerna fyller på med importerade grönsaker. Så länge frosten håller sig borta levereras tomater och andra fruktgrönsaker. Det blir lök, pumpa och mer köldtåliga grönsaker som kål, spenat och pak choi.

Ca 11 veckor 2530 kr (2420 kr på Norgården)

Helsäsong - Anmäl dig till hela säsongen och upplev hela årets skörd.

Ca 29 veckor, 6670 kr (6380 kr på Norgården)

Utlämningsdag: Onsdag

Norgården: 15-22

Musikens Hus: 16-22

Bli andelsägare

Välj omgång
Välj utlämningsplats

Tack för din anmälan! Information och betalningsuppgifter kommer till din inkorg!

bottom of page