top of page

Andelsjordbruk - få en personlig bonde

Delta i omställningen till ett hållbart matsystem genom att bli andelsägare. Du stöttar småskaligt och giftfritt jordbruk samtidigt som du får närings-rik och närproducerad mat.

Grönsakerna odlas i Skogome, på Hisingen och levereras till utlämningsplats i Göteborg eller kan hämtas upp direkt på gården.

Vad får du?

Som andelsägare investerar du i Jordad Hands skörd och i praktiken fungerar det som en prenumeration. Du får en grönsakskasse en gång i veckan med innehåll som varierar från säsong till säsong. Ett veckoligt nyhetsbrev berättar vad som ingår i den kommande kassen och du kan få möjlighet att komma på självplock av överskottet om det beger sig.

Det finns tre olika varianter:

Helsäsong - Anmäl dig till hela säsongen och upplev hela årets skörd.

Högsäsong - Från juni till slutet av augusti får du en stor bredd av grönsaker
Höstskörd - Från slutet av augusti till mitten av november får du fortfarande mycket av sommarens mångfald och avslutas med årets köldtåligaste grönsaker

Grönsaker direkt från jorden, utan mellanhänder odlat med omsorg i Göteborg

Delad risk - delad skörd

I ett andelsjordbruk finns en direkt relation mellan mig som bonde och dig som konsument. När du blir andelsägare investerar du i årets skörd och ger mig både trygghet och möjlighet till långsiktig planering.

Men med grönsaker som med mycket här i livet - saker kan gå snett. Det betyder att det kan hända att det inte blir så stor skörd av exempelvis morötter som det var tänkt - men i stället kanske tomaterna stormtrivdes.

Påverka!

Som andelsägare får du möjlighet att påverka vad som odlas hos Jordad Hand kommande säsonger. Årets planering görs i regel under vintern och fokus är på "vanliga" grönsaker såsom exempelvis tomater, spenat, morötter, broccoli och annan kål.

Det finns dock så många spännande grönsaker att det inte är omöjligt att det kommer något nytt och mindre beprövat med jämna mellanrum som exempelvis mibuna eller kålrabbi. Något som troligtvis aldrig kommer odlas är däremot potatis.

Det är en för arbetsintensiv gröda som inte har någon möjlighet att konkurrera ekonomiskt med de större producenterna - dessutom älskar jag att odla tomater och tomatodlingen bör hållas långt från potatisen på grund av potatisbladmögel.

När, var, hur?

När du blir andelsägare hos Jordad Hand har du två alternativ att välja mellan. Du kan antingen anmäla dig till att få en kasse i veckan under hela säsongen eller så kan du välja att anmäla dig till en omgång i taget.

Oavsett säsong och omgång är värdet av varje enskild grönsakskasse ca 250 kr.

När du anmäler dig får du välja utlämningsplats - dvs var du vill hämta din kasse. Det finns två utlämningsplatser att välja på. Antingen kan du hämta kassen på Norgården i Skogome där odlingen finns eller på en utlämningsplats bakom Musikens Hus i Majorna.

För utlämning vid Musikens Hus läggs det på 10 kr per kasse som utkörningsavgift.

På utlämningsdagen ställer jag ut grönsakskassarna på utlämningsstället på eftermiddagen och sedan har du hela kvällen på dig att hämta när det passar dig. Mer detaljerad information får du på mail när du har köpt en andel i skörden.

Utlämningsdag: Onsdag

Norgården: 15-22

Musikens Hus: 16-22

Högsäsong - Från början av juni till slutet av augusti levereras sommarens bästa grönsaker. Det är nu de första tomaterna, gurkan och andra fruktgrönsaker kommer, likaså vitlök, betor och zucchini.

Ca 12 veckor

Höstskörd - Från slutet av augusti till och med mitten på november fortsätter odlingen att leverera alltefter som affärerna fyller på med importerade grönsaker. Så länge frosten håller sig borta levereras tomater och andra fruktgrönsaker. Det blir lök, pumpa och mer köldtåliga grönsaker som kål, spenat och pak choi.

Ca 12 veckor

Helsäsong - Anmäl dig till hela säsongen och upplev hela årets skörd.

Ca 24 veckor

bottom of page